Terras winterklaar maken

De tuin en in het bijzonder het terras is een heerlijke plek die geassocieerd wordt met ontspanning en rust. Tenminste, als het terras goed onderhouden is! Helaas is geen één terras of tuin 100% onderhoudsvrij. Wanneer u het goed bijhoudt, valt het onderhoud gelukkig reuze mee. Er zijn 2 belangrijke momenten om de tuin goed aan te pakken: bij het aanbreken van de Lente én bij het aanbreken van de Herfst. Maar waar moet u nu allemaal aan denken? Wij zetten het voor u op een rij!

 1. Opruimen
  Berg ten eerste alle tuinkussens op en bewaar ze op een schone, droge plaats. Bij voorkeur doet u dit in huis op de zolder in plaats van in een vochtige garage. Er zijn ook speciale tuinkussens-boxen beschikbaar om uw tuinkussens op te bergen. Indien de kussens vies geworden zijn, kunt u deze reinigen met een speciale tuintextielreiniger. Deze is meestal te koop bij de bouwmarkt of plaatselijke tuinwinkel. Maak vervolgens de barbecue schoon en dek deze af met een hoes. Heeft u een buitenkraan sluit deze dan af en / of pak de kraan in met behulp van noppenfolie. Koppel de tuinslang die op het terras is terug te vinden af en leg deze in een opbergbox in een schuur of binnen. Leeg de regentonnen en zet ze eveneens binnen in een schuur of een tuinhuis.


 2. Meubels
  Maak uw meubels schoon en droog. Heeft u (teak)houten meubels? Behandel ze dan met tuinmeubelolie om te voorkomen dat de meubels vergrijzen. Wij adviseren tuinmeubelolie van Floorservice, die kunt u eventueel hier bestellen. Wilt u de meubels van te voren ontgrijzen? Dan kan dat met Floorservice houtontgrijzer. Na het ontgrijzen en opnieuw behandelen met olie, kunt u de meubels opbergen op een schone, droge plaats. Heeft u een overkapping dan is dat ideaal! In de garage of het tuinhuis kan natuurlijk altijd. Eventueel kunt u ze ook afdekken met speciale tuinmeubelhoezen.


 3. Terrasplanten
  Verwijder ten eerste al het onkruid. Mediterraanse planten moeten beschermd worden met een beschermhoes óf dienen naar binnen gehaald te worden. Planten die niet winterhard zijn overwinteren bij voorkeur op een vorstvrije en bovendien ook lichte plaats. Zijn er nog bloempotten op uw terras terug te vinden met eenjarige planten? Leeg ze dan en ruim ze op. Eenjarige planten kunnen elk voorjaar terug worden gekocht en gezaaid. Zorg ervoor dat alle bloempotten die blijven staan drainage gaten onderin hebben zodat al het water weg kan lopen en niet in de pot kan gaan vriezen. Zijn er bladhoudende planten terug te vinden op het terras? Controleer dan regelmatig, ook tijdens de winter, of ze water nodig hebben.


 4. Terras reinigen
  Veeg ten eerste uw terras. Een belangrijk aandachtspunt met betrekking tot het netjes houden van uw terras is het regelmatig verwijderen van gevallen bladeren tijdens de herfst. Wanneer dergelijke bladeren nat worden kunnen ze erg glad worden en vervelende vlekken veroorzaken op uw prachtige buitenparket. Het is dus heel belangrijk deze natte bladeren niet te laten liggen.Indien uw terras onbehandeld is zal het hout na verloop van tijd vergrijzen. Voor deze vloeren beperkt het onderhoud zich tot het reinigen van het hout waardoor aanslag wordt verwijderd en het terras bovendien niet glad wordt als het nat is. WoCa Exterior Cleaner reinigt het hout, verwijdert groene aanslag maar de vergrijsde uitstraling blijft behouden. Daarnaast heeft deze reiniger een ‘voedende’ werking waardoor nieuwe aanslag minder snel zal ontstaan. Afhankelijk van de locatie zal het terras minimaal 1 x per jaar gereinigd moeten worden.

  Indien uw terras geolied is zal u dit minimaal 1x per jaar opnieuw moeten behandelen met een terrasolie. U kunt hiervoor kiezen uit diverse kleuren, eenmaal gekozen moet u jaarlijks dezelfde kleur herhalen. Wij adviseren u de Woca terrasolie of de Hybrid Wood Protector van Rubio Monocoat. De Hybrid Wood Protector is duurder in aanschaf maar heeft een betere UV protector en hoeft hierdoor minder vaak opnieuw geolied te worden. Deze producten kunt u aanbrengen met een roller of een kwast.

  Mensen met een houten terras kunnen daarnaast geconfronteerd worden met groene aanslag. Deze aanslag ontstaat met name in de herfst en gedurende het voorjaar. U kunt uw terras daarom dan ook het beste op 2 momenten in het jaar schoonmaken: voor de herfst en bij het aanbreken van de lente. Voor het verwijderen van de groene aanslag kunt u groene aanslagreiniger van Osmo gebruiken.


 5. Schutting
  Voor uw schutting geldt eigenlijk exact hetzelfde als voor u buitenparket, behalve dat er niets op kan blijven liggen omdat het verticaal hout is natuurlijk. Het zal ook minder snel aanslaan om diezelfde reden. Is uw schutting onbehandeld hoeft u er weinig aan te doen. Is uw schutting echter geolied zal u dit minimaal 1x per jaar opnieuw moeten behandelen met een terrasolie. Stukken in de zon zullen sneller vergrijzen dan stukken in de schaduw, die er vaak nog perfect uitzien. U kunt hiervoor kiezen uit diverse kleuren, eenmaal gekozen moet u jaarlijks dezelfde kleur herhalen. Wij adviseren u de Woca terrasolie of de Hybrid Wood Protector van Rubio Monocoat. De Hybrid Wood Protector is duurder in aanschaf maar heeft een betere UV protector en hoeft hierdoor minder vaak opnieuw geolied te worden. Deze producten kunt u aanbrengen met een roller of een kwast.

Volg deze stappen dus 2 keer per jaar en u kunt met een gerust hart genieten van het zonnige voorjaar én een gezellige winter.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Wil u het onderhoud liever uitbesteden, bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor buitenparket of heeft u advies nodig over een project? Neem dan contact op met onze Account Manager Walter Jansen (06-40497562) of via Tablazz BV +31 (0)13 581 0665. U kunt ook een email sturen naar verkoop@tablazz.nl.

Buitenparket

Vers kopje koffie of thee, subtiel lentezonnetje, uw favoriete boek en dat gecombineerd met een prachtig terras. Klinkt goed toch? Heel de zomer terrassen doet u het liefst in uw eigen tuin. Bent u bezig met het ontwerp van uw tuin of villa en bent u op zoek naar een…

Lees meer

Buitenparket materialen

Tablazz buitenparket is leverbaar in 3 materialen: hout, bamboe of composiet. Elk materiaal heeft zijn eigen USP’s. We lichten ze hieronder kort toe.   Hout Voor een houten terras zijn er 2 mogelijkheden: Tropisch hout of Thermo Essen. In de meeste gevallen wordt gekozen voor een Tropische houtsoort zoals Ipé,…

Lees meer

Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om de inhoud van onze website te personaliseren en het verkeer te analyseren. Hieronder kan je aangeven wat je voorkeuren zijn.

Privacy policy | Sluiten
Instellingen