FAQ

Meest gestelde vragen

Meest gestelde vragen

Wanneer men overweegt om een buitenparket aan te schaffen, zijn er een aantal vragen die we steeds weer terughoren. Wat zijn die vragen nu precies en hoe kun je die het beste beantwoorden? Tablazz geeft advies!
Luxe buitenverblijf met zwembad en Ipé terras

De meeste mensen willen zo min mogelijk onderhoud. Het is belangrijk om hier de juiste informatie te geven en op deze manier de juiste verwachting te scheppen. Wij zeggen: alles wat buiten ligt heeft onderhoud nodig. Een buitenparket is onderhevig aan weersinvloeden en aanslag en we kunnen helaas niet voorkomen dat het terras af en toe gereinigd moet worden. Wanneer u zo min mogelijk onderhoud wilt, adviseren wij voor composiet óf vergrijsd buitenparket te gaan. Beide varianten hoeven slechts af en toe geveegd en soms gereinigd te worden; daarmee haal je volgens ons een onderhoudsarm terras in huis! Wanneer men voor een geoliede variant kiest, moet dit jaarlijks herhaald worden.

Wij zeggen: het buitenparket zelf wordt niet glad, de groene aanslag die ontstaat die wordt glad. Dit kan zowel op hout als op composiet ontstaan. Wat heel belangrijk is om mee te geven, is dat dit sterk afhankelijk is van de ligging van het terras. Wanneer een terras in de volle zon op een balkon ligt zonder struiken met voldoende ventilatie, zal er geen groene aanslag ontwikkelen. Ligt het terras in de schaduw in een bosrijke omgeving, zal er eerder aanslag ontstaan. Het is dus altijd een samenspel van verschillende factoren.Voor het verwijderen van de groene aanslag adviseren wij WoCa Exterior Cleaner. Deze reinigt het hout, verwijdert groene aanslag en de eventueel vergrijsde uitstraling blijft behouden. Daarnaast heeft deze reiniger een ‘voedende’ werking waardoor nieuwe aanslag minder snel zal ontstaan. Afhankelijk van de locatie zal het terras ongeveer 1 x per jaar gereinigd moeten worden.

Al het hout en composiet wat gebruikt wordt als buitenparket kan werken. Wat het meest belangrijk is om werking te voorkomen is voldoende ventilatie onder het terras. Dan zal de werking minimaal zijn.

Composiet is kleurvast en dus ja: bij composiet blijft de kleur mooi! Hout is niet kleurvast, toch vinden wij de kleur van hout in al zijn fases erg mooi. Indien uw houten terras geolied is en u deze kleur wilt behouden zal u dit minimaal 1x per jaar opnieuw moeten behandelen met een terrasolie. U kunt hiervoor kiezen uit diverse kleuren, eenmaal gekozen moet u jaarlijks dezelfde kleur herhalen. Wij adviseren u de Woca terrasolie of de Hybrid Wood Protector van Rubio Monocoat. De Hybrid Wood Protector is duurder in aanschaf maar heeft een betere UV protector en hoeft hierdoor minder vaak opnieuw geolied te worden. Deze producten kunt u aanbrengen met een roller of een kwast.

U kunt tropisch hardhout natuurlijk ook heel mooi laten vergrijzen. Het vergrijzen van hout is een natuurlijk verschijnsel, dat het gevolg is van een foto-oxidatiereactie van één van de hoofdbestanddelen van hout (lignine) als gevolg van de UV-stralen van de zon. Het is een oppervlakkig verschijnsel (op een diepte van 0,1 mm) dat verder geen invloed heeft op de kwaliteit of duurzaamheid van het hout. De snelheid waarmee het hout vergrijsd is afhankelijk van een aantal factoren (houtsoort, ligging, zon), maar over het algemeen kunnen we stellen dat buitenparket wat niet geolied wordt binnen één jaar vergrijsd. Een vergrijsd buitenparket heeft een bijzonder mooie uitstraling en het mooie ervan is dat het dus onderhoudsarm is!

Luxe buitenverblijf met zwembad en Ipé terras
Ipé Plus terras

Gelukkig zijn hier diverse middelen voor het ontgrijzen van hout waar we zeer goede ervaringen mee hebben; de zogenaamde houtontgrijzers. Er zijn houtontgrijzers van diverse merken op de markt (FloorserviceBlue DolphinWoca), maar wij hebben de beste ervaringen met de Osmo Powergel.

Osmo Power Gel 6609 Houtontgrijzer
De Osmo Power Gel houtontgrijzer is een biologisch afbreekbare speciaalreiniger die uw hout tot in de vezels ontgrijsd. Hiermee kunt u snel en gemakkelijk uw terrasvloeren en gevelbekleding opfrissen en reinigen van gegrijsd hout.

Gebruiksaanwijzing
Breng de Powergel aan met een terrasborstel in de richting van de nerf. Laat de Osmo Power Gel 15 minuten intrekken en verwijder het daarna met een borstel en veel water. Na de behandeling komt het natuurlijke karakter van het niet verweerde hout terug.

Door weersomstandigheden kan er op een houten oppervlak groene aanslag ontstaan, dit kan ook gebeuren op behandelde oppervlakken. Gelukkig hebben wij hier een goede oplossing voor!

Osmo Gard Clean is ideaal voor het verwijderen van groene aanslag op houten oppervlakten. Ook te gebruiken voor steen, kunststof, beton, wasbeton en andere materialen. Het goede nieuws; het is het makkelijkste reinigingsproduct wat we ooit hebben gevonden!

 Gebruiksaanwijzing

1. Grove verontreiniging afborstelen
2. Afhankelijk van de vervuiling van het hout – puur of met maximaal 10 delen water verdund – gelijkmatig met een kwastborstel, gieter of plantenspuit of het droge vlak aanbrengen. Let op: niet met water naspoelen!
3. Inwerktijd: De groene aanslag is na de inwerktijd van 24 uur verdwenen. (Mocht er na de inwerking nog wat aanslag achtergebleven zijn, kan de procedure herhaald worden)
4. Dosering: aan de hand van de verontreinigingsgraad 1 l = 30 – 100 m2.
5. Voor afwerken met water afspoelen en goed laten drogen.

Specificaties

Concentraat met hoge werkzaamheid (voor buitenshuis)
> Verwijdert groene aanslag
> Verpakkingsgrootte: 1l – 5l
> 1 liter is voldoende voor ca. 30-100 m2 (afhankelijk van de hoeveelheid aanslag)

Laat je inspireren

Eerdere Tablazz projecten.

Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om de inhoud van onze website te personaliseren en het verkeer te analyseren. Hieronder kan je aangeven wat je voorkeuren zijn.

Privacy policy | Sluiten
Instellingen