Hoe duurzaam is een houten terras?

Een vraag die veel gesteld wordt in de zoektocht naar een terras of gevelbekleding. Wij begrijpen dat als geen ander. Een Tablazz buitenparket van hout kunnen we leveren in Tropisch hardhout of Thermo Essen. Dat zijn 2 soorten hout die worden gebruikt als toepassing voor buitenparket of gevelbekleding. Elk van hen kent zijn eigen duurzaamheid. We onderscheiden duurzaamheid op 2 manieren: levensduur van het materiaal en belastbaarheid van het milieu.

Duurzaamheidsklassen

Als we spreken over de duurzaamheid in de zin van de levensduur van het materiaal, spreken we bij hout van een aantal duurzaamheidsklassen. Alle houtsoorten zijn verdeeld in 5 duurzaamheidsklassen van 1 t/m 5 waarbij 1 de meest duurzame klasse is en 5 de minst.  Alleen de eerste 3 zijn geschikt voor buitentoepassingen. Deze tabel ziet er alsvolgt uit (zie links).

Hout uit klasse 1 is het allerbeste

Wanneer het hout in klasse 1 valt, gaat het 25 jaar of langer mee en dat is het allerbeste hout voor buiten toepassingen. Hoe duurzamer het hout, hoe dichter en harder de structuur en hoe minder vocht het opneemt. Dit leent zich uiteraard perfect voor de verwerking als terras of gevelbekleding waar het materiaal continue met wisselende weersomstandigheden te maken heeft.

Het is dus belangrijk dat je bij de keuze voor materiaal als toepassing voor buiten let op deze duurzaamheidsklasse. Alleen hout uit klasse 1 t/m 3 is geschikt voor buiten. Hout uit klasse 1 is het allerbeste en heeft de langste levensduur en dat is precies het hout wat wij aanbieden voor buitenparket en gevelbekleding. Het gaat dan om Ipe, Ayous, Padouk, Teak of Thermisch gemodificeerd Essen.

Duurzaamheid in de zin van het klimaat

Naast de levensduur van het materiaal wordt ook de ecologische voetafdruk steeds belangrijker. We hebben maar 1 aarde en daar willen we zorgvuldig mee omgaan. Dit besef begint meer en meer te leven onder onze klanten. Steeds meer wordt gevraagd naar duurzame oplossingen voor buitenparket of gevelbekleding. Hoe zit dat nu in relatie tot onze materialen? Is ons buitenparket duurzaam, of niet? Wij nemen je mee in ons verhaal!

Het is belangrijk te benadrukken dat hout grote voordelen heeft als circulair en klimaatvriendelijk materiaal. Voorwaarde is echter dat het afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. In de basis doen wij dit áltijd. De bossen waar ons hout vandaan komt worden niet platgebrand (let op; verbrand dus niet gebruikt) voor palmolie- of sojaplantage. Dat is de grootste bedreiging voor het milieu.

Hout is altijd een goede keuze

Ons hout is een circulair en klimaatvriendelijk materiaal. Het is afkomstig uit een duurzaam beheerd bos en duurzaam beheerde bossen dragen bij aan een goed leefklimaat op aarde. Een duurzaam beheerd bos is in staat grote hoeveelheden CO2 op te nemen wat de uitstoot kan verlagen, een van de klimaat doelstellingen van veel landen waaronder Nederland. Hout is tevens een onuitputtelijke grondstof want er groeien altijd weer nieuwe bomen. Duurzaam beheerde bossen mogen niet worden gekapt voor palmolieplantage, veeteelt of mijnbouwgebied. Tot slot is elke vezel van de boom volledig te gebruiken en biologisch afbreekbaar. Er is geen hinderlijk restafval wat chemisch verbrand moet worden of niet verwerkt kan worden.

Kies voor thermisch gemodificeerd

Een interessant alternatief als je kiest voor het verkleinen van je ecologische footprint is het gebruik van Thermisch gemodificeerd hout. Dit is van oorsprong zacht en kwetsbaar hout dat extreem duurzaam gemaakt wordt door een thermische behandeling. Dit verhitten wordt enkel gedaan met stoom, er komen geen chemicaliën aan te pas! Hierdoor wordt de duurzaamheid en vochtbestendigheid gelijkwaardig aan dat van tropisch hardhout.

Dit hout is afkomstig van snelgroeiende bomen uit duurzaam beheerde bossen in Europa. Het hout hoeft dus een minder verre afstand af te leggen en de bomen groeien sneller terug. Het biedt antwoord op de groeiende vraag naar duurzame en milieuvriendelijke producten.

Regenwater terug in de grond ipv in het riool

Tot slot is een groot voordeel van een houten terras dat het overtollige regenwater rechtsreeks de grond in kan lopen. Bij tegels kan het water níet weg en stroomt dit allemaal het riool in waar het weer verwerkt moet worden. Dat is minder goed voor het milieu. Enerzijds moet dit water namelijk verwerkt worden en dat kost energie, anderzijds moet je extra water gebruiken om de grond te voeden en dat kost ook energie. Dus een buitenparket waarbij het regenwater weg kan lopen in de grond is altijd de beste keuze voor het milieu wat dat betreft.

Kortom: op de vraag of buitenparket duurzaam is kunnen we dus een volmondige JA antwoorden. Het hout wat wij gebruiken voor onze buitentoepassingen is ten eerste onwijs duurzaam qua levensduur en daarnaast is het gebruik van hout ontzettend goed voor het milieu omdat het van a tot z gebruikt kan worden en er altijd weer een nieuwe boom voor teruggeplaatst wordt.

Laat je inspireren

Recente projecten