Een vloer met een bijzondere geschiedenis

Hout dat de industriële revolutie heeft doorstaan. Hout dat duizenden kilometers heeft gereisd. Wat ooit een whiskeyvat of vissersboot was, is nu een authentieke vloer of wand die elk interieur naar een hoger niveau brengt. Met Oerplank haalt u niet alleen een blikvanger in huis, maar ook een stuk historie.

Een tweede leven

De Oerplank collectie bestaat uit een 20-tal unieke varianten recuperatiehout met elk hun eigen verhaal. Hergebruikt hout van bijvoorbeeld oude whiskyvaten of oude vissersboten verwerkt tot een strakke vloer of wand met een ongeëvenaarde authentieke uitstraling. Wist u dat onze Oerplanken soms wel 450 jaar oud zijn en een heuse wereldreis hebben gemaakt? Ze zijn klaar voor de volgende bladzijde in hun lange geschiedenis. Het achterliggende cradle-to-cradle principe past dan ook helemaal binnen een bewuste en duurzame levensstijl.

Eerlijk geproduceerd

Het oude hout wordt wereldwijd verzameld en in Azië op ecologisch verantwoorde wijze verwerkt. De fabriek werkt volgens het groene LEED-certificeringssysteem. Dit betekent dat onze producten geschikt zijn voor de bouw van duurzame gebouwen. De toplaag van een Oerplankvloer bestaat uit historisch hout. De drager is gemaakt van FSC-gecertificeerd hout (multiplex), omdat wij als geen ander begrijpen dat hout lang voort moet blijven bestaan.

Strenge selectie

Het unieke van onze vloeren en wanden is dat elke plank anders is. Dat vraagt om het nodige maatwerk.  Wanneer het hout in de werkplaats arriveert, vindt een strenge selectie van de balken en planken plaats. Plank na plank. Balk na balk. Wat is de status van het hout? Is het stevig genoeg? Hoe lang kan het nog mee? Waar nodig vindt reparatie plaats. Daarna worden de houten balken en planken zorgvuldig gezaagd tot zeer exclusieve en uitzonderlijke (vl)oerplanken.

Perfecte imperfectie

Vloeren van Oerplank zijn nagenoeg perfect dankzij hun imperfecte karakter. We omarmen de ruwe details die zijn ontstaan door de tand des tijds. Kleine scheuren, verkleuringen of oneffenheden: deze details geven de vloer en uw woning een unieke uitstraling. Vloeren van Oerplank zijn al eeuwenoud, daar spijkeren we graag nog een lange tijd aan vast!

Dat zit wel goed
Een vloer valt op bij binnenkomst. Een vloer moet een bijzonder verhaal vertellen. Met Oerplank zit dat wel goed. Onze sfeervolle vloeren verrassen, nodigen uit en wekken nieuwsgierigheid op bij uw gasten.

 • Haal historie in huis
  Hout dat tot wel 450 jaar oud is
 • Hergebruikt hout
  Van vissersboot of whiskeyvat naar uw woonkamer
 • Duurzaam geproduceerd
  FSC-keurmerk en LEED-certificaat
 • Stabiele multiplank
  Verstevigd met hoogwaardig hout
 • Vloerverwarming-proof
  Een Oerplank-vloer blijft altijd in de juiste vorm

Direct zelf doen

Ook dealer worden?
Bent u enthousiast over onze producten en wilt u deze ook opnemen in uw assortiment? Dat horen wij graag! Tablazz werkt met een select aantal premium dealers en staat altijd open voor het uitbreiden van dit netwerk. Neem contact op voor de mogelijkheden of maak een afspraak met onze vertegenwoordiger!

Amerikaans Ambacht Collectie
Amerikaans Ambacht is een collectie vloeren die hun oorsprong vinden in de eikenbossen tussen Virginia en West-Texas. Gekapt in een tijd waarin elektriciteit en machines nog niet bestonden. Het hout uit deze collectie heeft zich in de afgelopen 100 tot 250 jaar bewezen als een blijver. Uitgesproken, maar tegelijkertijd passend bij veel interieurstijlen.

Een aantal stukken hout uit de Amerikaans Ambacht-collectie is gekapt in de tijd dat er nog geen machines waren. De planken hebben maar liefst 100 tot 250 jaar op de teller staan, maar zijn hun charme en kracht nog lang niet verloren. Integendeel: de tand des tijds heeft het hout juist een prachtig uiterlijk gegeven. Sommige stukken hout uit deze collectie zijn gemaakt van de eerste schuren en molens van Amerika.

Hoe ambachtelijk wilt u uw vloer hebben? Het hout uit deze collectie kostte de nodige man- en paardenkracht. Om de gekapte bomen te verwerken tot planken, maakten werklieden gebruik van een zogenoemde saw pit. Ze legden de boom op een put. Iemand stond boven op de boom en iemand stond in de put. Samen zaagden ze met een grote handzaag op en neer. De gekapte boomstammen werden vervolgens met paarden uit de bossen gehaald.

Puur en Pracht Collectie
Het schitterende eikenhout uit onze collectie Puur & Pracht komt uit oude Europese huizen, schuren en industriegebouwen. Na de sloop is dit eeuwenoude hout bewaard gebleven. Ondanks Europese conflicten en twee wereldoorlogen is het ongeschonden uit de strijd gekomen. Gelukkig maar!

Het hout komt van bomen die groeiden in oerbossen met een ongelooflijke biodiversiteit. Deze bomen zijn gekapt op een respectabele leeftijd van enkele honderden jaren oud. De gekapte boomstammen werden versleept met paarden of stieren naar de dichtstbijzijnde rivier. Daar werden de boomstammen samengebonden tot een vlot. Dit dreef de rivier af, op weg naar de zagerij. Kijk niet raar op als u sporen van een hakbijl terugvindt in uw vloer.

Dit historische eikenhout heeft eigenschappen die u nauwelijks meer aantreft in hedendaags hout. Dichtere nerven, onvergelijkbare afmetingen en rijke kleuren maken dit hout bijzonder. Samen met het duurzame karakter zijn de vloeren uit de collectie Puur & Pracht al helemaal uniek te noemen. Zo’n rijke historie verdient het om verteld te worden!

Rustiek Artistiek Collectie

De Rustiek Artistiek-collectie bestaat uit vloeren die nooit gaan vervelen. Elke plank is anders. Elke dag merkt u een ander detail op. Samen vormen de planken een prachtig kunstwerk onder uw voeten. Het hout uit deze collectie kende een vorig leven als schuur, deur of ander timmerwerk.

In de vloeren van de Rustiek Artistiekcollectie is hout verwerkt uit onder andere de Baltische Staten. In de zeventiende en achttiende eeuw waren Estland, Letland en Litouwen een belangrijke bron van hout voor West-Europa. Zowel Nederland als Engeland waren afhankelijk van het Baltische dennenhout. Ze gebruikten het voor de bouw van hun schepen. Door middel van oorlogen en onderhandelingen met Zweden en Denemarken probeerden Nederland en Engeland zo veel mogelijk hout te bemachtigen.

Naast Baltisch hout is er ook dennenhout uit Amerika en Azië verwerkt in deze vloer. Door de verschillende afkomsten vormen deze planken samen een schitterend hout-mozaïek. Onbehandeld, inclusief gebruikssporen en verfresten. De planken in de Rustiek Artistiek-collectie zijn altijd wisselend en komen in allerlei kleuren, afhankelijk van de beschikbaarheid.

Expeditie Hout Collectie

De Expeditie Hout-collectie is een bonte verzameling die bestaat uit hout uit heel de wereld. Het komt van onder andere whiskeyvaten, Venetiaanse navigatiepalen, boten, deuren en bruggen. Prachtig materiaal dat toe is aan een nieuw hoofdstuk.

Een stukje Venetië in huis! Een bijzondere vloer uit deze collectie is Oak Venice. Deze vloer bestaat onder andere uit Venetiaanse aanmeer-, navigatie- en boeipalen. Deze palen dienden als bewegwijzering, zodat de zeelieden niet verdwaalden. Ze zijn jarenlang doordrenkt met mineralen uit het zeewater. Dit proces heeft het hout unieke kleuren en een bijzondere structuur gegeven.

Laat je inspireren

Projecten met Oerplank

 • Oerplank Oak Grey
  Oerplank Oak Grey – prachtige echt oud houten plankenvloer
 • Reclaimed Wood Pine Pine Raw
  Reclaimed Wood Pine Pine Raw

Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om de inhoud van onze website te personaliseren en het verkeer te analyseren. Hieronder kan je aangeven wat je voorkeuren zijn.

Privacy policy | Sluiten
Instellingen